Pon - Pet: 8:00 - 17:00Sob - Ned: 8:00 - 12:00
Home Blog Na vožnjo v vročini se moramo ustrezno pripraviti

www.agio.si, rent-a-car, Ljubljana, Slovenija

Gotovo se nam je že pripetilo kaj podobnega: Vremenarji napovedujejo nov vročinski val, mi pa moramo na (daljšo) pot z osebnim avtomobilom. Da bi bili med vožnjo zbrani, moramo slediti nekaterim osnovnim napotkom. Nasvete boste s pridom uporabili tudi tisti, ki boste pri Agio.si najeli vozilo rent-a-car.

Nasvet številka ena: Spočijmo se

Pred daljšo vožnjo se naspimo, zlasti v vročini. Spočiti in sveži lažje premagujemo obdobja z veliko toplotno obremenitvijo. Računajmo, da se bomo morali vmes tudi ustaviti in obiskati toaleto. Morda bo na cesti gneča in bomo zastali v koloni vozil. Vse možne pripetljaje predhodno vračunamo v čas potovanja.

Preglejmo vozilo in količino goriva

Pred daljšo vožnjo vedno pregledamo brezhibno delovanje vozila (ne glede na zunanjo temperaturo zraka) in pripravimo ustrezne dokumente (vozniško in prometno dovoljenje, zelena karta, …). V rezervoar natočimo dovolj ustreznega goriva. Če ste vozilo najeli pri agio.si, je skrb odveč. Pri nas poskrbimo, da je vozilo brezhibno in pripravljeno za pot (tudi daljšo).

Če je avtomobil vroč, ga najprej ohladimo

To najlažje storimo v senci. Odpremo okna in vrata vozila. Prižgemo avtomobil in vklopimo delovanje prezračevalnega sistema, ki ga nastavimo na najnižjo temperaturo. Tok zraka usmerimo k režam ob oknu, nato pa prižgemo klimatsko napravo in avtomobil zapremo (tudi okna).

Uporaba klimatske naprave

Sprva nastavimo delovanje klimatske naprave na nekaj stopinj manj, kot je zunanja temperatura zraka. Najprej ohladimo zrak v notranjosti, kasneje pa v vozilo spustimo še zunanjega, ki je pomemben zaradi kisika in uravnavanja vlažnosti. Še en uporaben nasvet glede klime: pred ciljem klimatsko napravo ugasnemo in pustimo, da deluje le ventilacija. Tako se bo klima posušila in ne bomo imeli težav s kopičenjem bakterij, neprijetnim vonjem in celo boleznimi.

Dobro poglejmo pot, ki vodi do cilja

Pred potovanjem vedno preverimo, kje bomo vozili in kakšne so lokalne zahteve za vožnjo (omejitev hitrosti, vinjete, …). Načrtujemo dovolj postankov za osvežitve, izdelamo pa tudi rezervni načrt, najpogosteje po regionalnih ali lokalnih cestah, kjer je hitrost vožnje počasnejša, potovanje pa kljub vsemu zanesljivo.

Otroci?

Varno jih namestimo v otroške sedeže. Poskrbimo, da so oblečeni v ustrezna lahka oblačila in da imajo dovolj primerne tekočine. Pred sončnimi žarki jih zaščitimo z zastirko, ki jo namestimo na okensko steklo. Vanje neposredno ne usmerjamo hladnega zraka iz klimatske naprave (to velja za vse osebe v kabini vozila).

Primerna tekočina in vzdušje

V poštev pride primerno ohlajena voda ali izotonični napitki. Izogibamo se mleku in sladkim pijačam, alkohol pa tako ali tako ne sodi za volan. Odstranimo izdelke, ki oddajajo močne vonjave. Poskrbimo, da je v vozilu primerno tiho, čas si lahko krajšamo s poslušanjem glasbe.

Srečno pot vam želi Agio!

Vam je bil zapis všeč? Sledite nam tudi na Faceboook-u!

www.agio.si, rent-a-car, Ljubljana, Slovenija