Pon - Pet: 8:00 - 17:00Sob - Ned: 8:00 - 12:00
Home Blog Prihaja zima: tukaj so 3 stvari, na katere ne smete pozabiti

Agio je verjetno najboljši rent-a-car v mestu. Rent-a-car v Ljubljani in na Brniku. Najem vozila že od 25 EUR naprej. Klikni TUKAJ in poglej ponudbo.

Zimska sezona je že tu, snega pa še ni na vidiku, vsak po nižinah ne. Čeprav so Kredarica, Vršič in drugi višje ležeči kraji že povsem zasneženi, je drugod še vedno jesensko in kar malce pretoplo vreme. Toda pozor! Uporaba zimskih pnevmatik oziroma verig je že obvezna.

Na kaj moramo misliti v povezavi z najhladnejšim letnim časom in našim vozilom? Tukaj so tri izjemno pomembne stvari:

  1. Menjava pnevmatik: če jih še niste zamenjali, nikar ne odlašajte. Obvezne so 4 zimske pnevmatike M+S s profilom 3 mm ali pa kombinacija letnih pnevmatik s profilom 3 mm in snežne verige.
  2. Verige, lopata: čeravno nista obvezni (če imamo nameščene zimske pnevmatike), se vsekakor splača, da v dneh, ko obilno sneži, v prtljažnik vržemo še verige in lopato. Ta bo služila za odmetavanje snega (nikoli ne veste, kdaj naletite na snežni zamet), verige pa so namenjene boljšemu oprijemu pnevmatik s cestiščem, ko tudi zimske gume ne pomagajo več. Pred uporabo verige obvezno preizkusite natakniti na plevmatike že doma, kajti njihovo nameščanje dostikrat ni najbolj enostavno.
  3. Pozorno na cesti: vožnja v snežnih razmerah in na zasneženem ali ledenem cestišču ni običajna in rutinska. Voznik naj bo pozornejši na druge udeležence v prometu, hitrost vožnje pa prilagodi razmeram na cesti. Pred vožnjo v snežnih razmerah obvezno preverimo kakovost akumulatorja, brisalce in delovanje luči.

Spomnimo: v Sloveniji je zimska oprema (4 zimske pnevmatike M+S, profil 3mm, ali letne pnevmatike, profil 3mm, + verige) obvezna od 15. novembra do 15. marca. Za pogon na vsa štiri kolesa veljajo ista pravila, verige morajo biti na dveh stalno vklopljenih pogonskiih kolesih. Obvezna zimska oprema je predpisana povsod razen v priobalnem pasu.

Obvezna zimska oprema v sosednjih državah

Avstrija: zimska oprema je obvezna od 1. novembra do 15. aprila. Sestavljena je iz 4 zimskih pnevmatik (profil 4 mm) ali letnih pnevmatik (profil 4 mm) in verig na pogonskih kolesih. Pozor: verige so na kolesih lahko le, ko je na cestišču sneg ali led. V primeru snežne brozge verige niso dovoljene, prav tako ni dovoljena vožnja z letnimi pnevmatikami. Na vseh višje ležečih območjih (označeno) so verige obvezne tudi na zimskih pnevmatikah.

Italija: zimska oprema je obvezna od 1. novembra do 15. aprila, ponekod se začne prej ali kasneje. Obvezne so zimske pnevmatike in snežne verige v opremi. Na višje ležečih cestah so v primeru močnega sneženja obvezne verige tudi na zimskih pnevmatikah (ustrezno označeno).

Madžarska: v tej državi uporaba zimske opreme ni časovno določena. V primeru močnejšega sneženja oziroma večje količine snega na cesti je obvezna uporaba verig na pogonskih kolesih. Ustrezni organi lahko verige zahtevajo že ob prestopu državne meje.

Hrvaška: zimska oprema je obvezna v obdobju med 15. novembrom in 15. aprilom, ne glede na vozne razmere in vedno, ko sneži. Pod obvezno zimsko opremo sodijo 4 zimske ali celoletne pnevmatike M+S ali kombinacija 4 letnih pnevmatik z minimalnim profilom 4 mm in verig na pogonskih kolesih.

Če boste vozilo najeli pri nas (Agio), ne skrbite. Vozila so polno opremljena, udobna in zavarovana – tudi za potovanje v tujino.

Varno vožnjo vam želimo!

Ekipa rent-a-car Agio.si