Home Blog Olajšajte si potovanje z uporabo aplikacij na pametnih telefonih

Pametni telefoni in uporaba mobilnih aplikacij je v današnjem času zelo popularna, saj lahko vsa opravila opravljamo kar preko telefona. Upravljate in spremljate lahko bančni račun, naročite izdelke iz vaše priljubljene trgovine, poiščete bližnje pomembne stavbe in lokacije (restavracije, bencinske črpalke,..), ter opravite različne spletne rezervacije – skratka še in še. Ne potrebujete več računalnika za igranje iger, navigacijo ali upravljanje priljubljenih pisarniških orodij.

Zemljevidi in GPS
Najbolj uporabna aplikacija v tej kategoriji je zagotovo Google Maps, kjer lahko zraven načrtovanja vaše poti s vklopom prometnih možnosti vidite, katerim cestam se morate izogniti, shranjujete pa si lahko tudi priljubljene lokacije. Izberete lahko še glasovno navigacijo. Zelo zanimiva je aplikacija Waze, s katero lahko na zemljevid vstavite označbo, ki javi prometne informacije drugim uporabnikom aplikacije. Tako je ustvarjeno omrežje, kjer si vozniki avtomobilov pomagajo med seboj. Več ga uporabljate, višje ste uvrščeni.


Letalski prevozniki in letališča
Večja in modernejša letališča ponujajo svoje aplikacije, kjer predstavljajo svojo ponudbo in nudijo možnost rezerviranja letalskih kart ter pregledov nad leti. Seveda pa je na voljo veliko drugih aplikacij, s katerimi lahko na enem mestu preverite in rezervirate letalske prevoze večih letalskih ponudnikov, spremljate lete in zamude, izveste vse informacije o željenem letališču, preverite vremenske napovedi,..


Vreme
Ko govorimo o vremenu, je težko priporočati samo eno aplikacijo, saj jih je na voljo ogromno. Obstajajo aplikacije, ki vam že pred potovanjem omogočijo, da vpišete naslove ali kraje, ki jih boste obiskali ter čas obiska, nakar dobite vremensko napoved. Tako lahko vašo opremo in oblačila prilagodite vremenu. Google pa je razvil aplikacijo Google Now, ki vam izdela »kartice« na mobilnih zaslonih, ki sporočajo koristne informacije (navigacija, vreme, bližnje restavracije,…).


Bodite organizirani
Že poznate aplikacijo TripIt, ki nudi brezplačne in plačljive storitve, vendar vam vse željene informacije (rezervacija hotela, rent-a-car, podatki o letalskem prevozu) ponudi na enem mestu, hkrati pa lahko pretvorite informacije v obliko za tiskanje. Zelo je priročno, da imate vse informacije o vašem potovanju na enem mestu, dodajate pa lahko tudi opombe in komentarje. Ob poletih z letalom vam lahko aplikacija pomaga pri iskanju številke terminala in izhodnih vrat, kar je precej pomembno na velikih letališčih, ko morate menjati letalo ali vas nekdo čaka izven letališča – recimo rent-a-car.
Želite skenirati in poslati račune? Aplikacija CamScanner vam omogoča, da naredite sliko ter jo preko kratkega sporočila ali e-mail naslova pošljete izbranemu prejemniku.
Prav tako banke ponujajo svoje aplikacije, s katerimi lahko slikate in shranite izpiske vaših dvigov, pologov in transakcij ali celo na poti opravite plačilo računa.
Če vas zanima koliko denarja ste porabili ali kje ste zapravljali, so na voljo aplikacije, ki omogočajo, da vnesete vaše stroške in račune ter enostavno spremljate ali ste preveč zapravljivi.


Izposoja avtomobila – RENT-A-CAR
Rent-a-car ponudniki imajo prav tako na voljo aplikacije, ki omogočajo rezervacijo izposoje avtomobila. Lahko si prenesete ali obiščete aplikacije različnih ponudnikov, saj se cene in ponudbe razlikujejo. Obstaja celo aplikacija FOX Rent-a-car, ki nudi možnost izposoje avtomobilov v več državah po svetu. Sicer je največ ponudbe v ZDA in veliko manj drugod, kajti nasploh ni veliko globalnih ponudnikov rent-a-cara. Zgoraj omenjena aplikacija TripIt pa bo informacije o izposoji avtomobila prenesla v svoj organizator.


Hoteli
Tudi hoteli so dobili svojo mesto v svetu mobilnih aplikacij. Z aplikacijami lahko iščete med najcenejšimi hoteli, opravite rezervacije ter spremljate ponudbo.
Ko gre za uporabo aplikacij pri organiziranju potovanja, je seznam izjemno dolg. Če si vzamemo malce časa in preverimo seznam aplikacij, ki bi nam lahko koristile pri potovanju, ugotovimo, da lahko mobilni telefon spremenimo v zelo uporaben potovalni pripomoček.