Home Blog Obvezna zimska oprema v Sloveniji

Agio je verjetno najboljši rent-a-car v mestu. Rent-a-car v Ljubljani in na Brniku. Najem vozila že od 24 EUR naprej. Klikni TUKAJ in poglej ponudbo.

Obvezna zimska oprema za vozila

Med 15. novembrom in 15. marcem je v Sloveniji obvezna uporaba zimske opreme, v zimskih razmerah pa tudi že prej. Obvezne pripomočke uporabljamo za boljši oprijem pnevmatik s cestiščem in varnejšo vožnjo. Poglejte, kaj sodi v kategorijo zimske opreme.

Razmere na cesti pa tudi Zakon o pravilih cestnega prometa določajo, da morajo biti vozila ustrezno zimsko opremljena, ko so na cestah zimske razmere, ne glede na letni čas. Zimskim razmeram smo na cesti ali njenem delu priča takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema voziščne plasti ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledene plošče) ali poledenelo (poledica).

Sicer imamo v Sloveniji predpisano, da morajo imeti vozila v kategorijah M(1), N(1), L(5)e, L(6)e in L(7)e ustrezno pripravljeno zimsko opremo od 15. novembra do 15. marca prihodnjega leta. Pod obvezno opremo sodijo štiri zimske pnevmatike M+S (profil 3 mm) ali letne pnevmatike (profil 3 mm) in pripadajoče verige. Kratica M+S pomeni “mud and snow”, kar je v slovenskem prevodu “blato in sneg”. Pnevmatike načeloma zamenjamo na vsaki dve leti.

Za vozila s pogonom na vsa štiri kolesa (4×4) veljajo ista pravila, verige morajo biti na dveh stalno vklopljenih pogonskih kolesih (torej na vsaj eni osi). Snežne verige uporabimo takrat, ko je na vozišču že večja količina snega in pnevmatike med vožnjo ne pridejo v stik s površino vozišča – za pnevmatikami ostaja snežna sled.

Pravilo velja za vse klimatske cone oziroma za vsa območja, razen v toplejšem priobalnem pasu (slovenska Istra in območja pod navidezno črto med italijansko in hrvaško mejo so izvzeta). Poudariti je potrebno še, da v cestnem prometu ni dovoljeno uporabljati pnevmatik z žeblji.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti vozila zimsko opremljena, ko so na cestah zimske razmere, ne glede na letni čas. V vozilu moramo imeti tudi ustrezno lopato za odmetavanje snega.

Varno vožnjo vam želimo!

Ekipa rent-a-car Agio.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja