Home Blog Kako varno voziti med neurjem

Agio je verjetno najboljši rent-a-car v mestu. Rent-a-car v Ljubljani in na Brniku. Najem vozila že od 25 EUR naprej. Kliknite TUKAJ in poglejte ponudbo.

Ste že doživeli močno poletno nevihto s silovitim dežjem, številnimi strelami in zmanjšano vidljivostjo? Ker smo sami pogosto na cesti, smo bili takšnim slabim pogojem za vožnjo priča že velikokrat. Nekaj idej, kako se bolje spopadati z vožnjo v neugodnih okoliščinah, smo zapisali v spodnjem sestavku.

Zadnje čase smo vse pogosteje priča hudim neurjem, ki jih spremlja močan dež, veter, strele in celo toča. V takšnih okoliščinah ovira voznike zmanjšana vidljivost, večja količina dežja na cesti in druge nevarnosti. Ko se nevihti ne moremo izogniti, zato vedno upoštevajmo naslednje:

  • hitrost vožnje prilagodimo razmeram, predvsem zaradi količine padavin,
  • poskrbimo, da je naše vozilo dobro vidno, nikoli ne pozabimo prižgati luči, če se ne prižgejo avtomatično,
  • če z nami potujejo otroci ali starejši ljudje, jih pomirimo s primerno, a ne preglasno glasbo ali pogovorom,
  • če imamo prižgan tempomat, ga izklopimo,
  • strogo upoštevajmo varnostno razdaljo,
  • na vetrobranskem steklu je veliko dežja, zato zmanjšajmo hitrost, še bolj pa smo pozorni na ostale udeležence v prometu, zlasti pešče, kolesarje in motoriste,
  • med nevihto so strele običajen pojav, pred njihovo nevarnostjo smo v vozilu načeloma varni (avtomobil deluje kot t.i. Faradayeva kletka).

Med nevihto nikoli ne vozimo z odprtimi okni in spuščeno streho, naj to zveni še tako zabavno. Pred vožnjo vedno razmislimo, ali je naše vozilo kos zahtevnejšim okoliščinam. V rezervoarju imejmo vedno dovolj goriva in obvezen paket prve pomoči. Če je dež izjemno močan, če pada debela toča in je vidljivost nična, ustavimo na prvem primernem mestu, prižgimo vse štiri smernike, avta pa ne zapustimo. Še pred tem na varen način uporabimo aplikacijo za pregled radarske slike padavin ali prižgemo radio, kjer lahko dobimo osnovne informacije o aktualnem dogajanju o vremenu.

Nikakor pa med nevihto ne počnemo tega:

  • ustavljamo pod nadvozi, v predorih in pod drevesi (še posebej, ko močno piha),
  • nikoli ne zapeljimo v stoječo vodo, če ne vemo, kako globoka je,
  • ne zapuščamo vozila, razen, če je to res nujno potrebno.

V skrajnih okoliščinah vedno pokličemo center za obveščanje (112) in poskrbimo za zdravje in varnost nas ter oseb in živali, ki so z nami.

Varno vožnjo vam želimo!

Ekipa rent-a-car Agio.si

Poiščite nas tudi na Facebooku ter Instagramu.