Pon - Pet: 8:00 - 17:00Sob - Ned: 8:00 - 12:00
Home Blog Kako potovati po Sloveniji

Agio je verjetno najboljši rent-a-car v mestu. Rent-a-car v Ljubljani in na Brniku. Najem vozila že od 25 EUR naprej. Klikni TUKAJ in poglej ponudbo.

Slovenija je majhna srednjeevropska država, ki v površino meri le malce več kot 20.000 kvadratnih kilometrov. Je ena izmed najmanjših držav na svetu, celo manjša od Švice, Belgije in denimo Južne Karoline v ZDA. S katerimi prevoznimi sredstvi je najudobneje potovati po Sloveniji?

Skozi celo leto ponuja ta majhna državica med Alpami in Mediteranom veliko. Mnogi turisti in obiskovalci iz bližnjih držav pozimi uživajo v družini prijaznih smučarskih središčih in številnih termalnih resortih, spomladi in jeseni raziskujejo podeželje in srednjeveška mesta, poleti pa se hladijo v Sredozemskem morju ali visoko v Alpah. S katerimi prevoznimi sredstvi lahko (na najenostavnejši način) raziskujemo Slovenijo?

Avtobus

Eno najpriljubljenejših prevoznih sredstev je v Sloveniji zagotovo avtobus. Številne mestne in primestne linije zagotavljajo dobro pokritost v vseh letnih časih in v večjem delu dneva. Ponoči vozjo le redki avtobusi, večinoma na mednarodnih linijah.

Zaradi majhnosti države je potovanje z avtobusom razmeroma zanesljivo, časovno sprejemljivo in cenovno ugodno.

Če boste za potovanje izbrali avtobus, vedno dobro preglejte vozni red, zlasti vozni red za povratek. Na nekaterih linijah vozijo avtobusi pogosto, drugje ne. Lahko se zgodi, da avtobus sploh ne bo vozil čez vikend, torej v soboto ali nedeljo.

Letalo

V Sloveniji so tri mednarodna ter številna lokalna, manjša letališča. Kljub temu, da sodijo Slovenci v sam svetovni vrh po številu letal na 100.000 prebivalcev, premikanje znotraj Slovenije z letali ni posebej razširjeno, razen v turistične namene (panoramski poleti). Z letalom boste navadno v Slovenijo le prispeli, znotraj nje pa boste za premikanje uporabili katero od drugih prevoznih sredstev.

Osebni avtomobil

Potovanje po Slovenji je časovno najhitrejše in najbolj udobno z osebnim avtomobilom. Država je majhna, cestne povezave pa odlične. Avtocestni križ povezuje z enim od krakov Italijo, Avstrijo in Madžarsko, z drugim krakom pa Avstrijo in Hrvaško. Za potovanje po avtocestah mora imeti vozilo vinjeto.

Slovenci so veliki ljubitelji avtomobilov. Celotno državo prevozimo v približno treh urah, večina destinacij je oddaljenih le dobro uro vožnje stran. Turistom so na voljo številni ponudniki rent-a-car vozil. Pri Agio rent-a-car lahko izbirate med več kot sto vozili, ki so praktično nova (največ eno leto). Na voljo je tudi minibus z voznikom, prevozi z voznikom in večja vozila (kombiji).

V večjih mestih je na voljo taksi. En kilometer stane približno 80 centov. Taksi službe so večinoma zanesljive, vozila pa čista in udobna.

Vlak

V zadnjih leth doživlja železniška infrastruktura v Sloveniji številne izboljšave in nadgradnje. Kljub temu je potovanje z vlakom v Sloveniji razmeroma počasno, a romantično. V železniško omrežje so povezana prav vsa večja mesta, Slovenija pa ima odlične železniške povezave z mesti Dunaj, München, Praga, Budimpešta, Benetke, Milano, Zagreb in Beograd.

Slovenska mesta, tudi glavno mesto Ljubljana, so majhna. V njih ni metroja, temveč večinoma avtobusni javni promet v kombinaciji z vlakom. V Ljubljani je priljubljena kombinacija mestnega avtobusa z vlakom. Razdaljo z enega konca mesta do drugega, kar je približno 15 do 20 km, z vlakom premagamo v nekaj minutah.

Ladja

Luka Koper je eno največjih pristanišč na Jadranski obali in pomembno okno v svet. Znotraj Slovenije obstaja nekaj manjših potniških linij med obmorskimi mesti Piran, Izola, Koper in Ankaran, ki pa so večinoma omejene na poletno obdobje, ko je v regiji na tisoče turistov.

Ladijski javni promet na celinskih vodah v Sloveniji za potovanje ni zanimiv.

Helikopter

Potovanje s helikopterjem je v Sloveniji uporabno le izjemoma. Na voljo je nekaj zasebnih helikopterjev, ki vas prepeljejo na večino turističnih destinacij. Kljub temu helikopter v Sloveniji ni pogosto uporabljeno prevozno sredstvo.

Poleg helikopterjev, ki jih uporabljajo pripadniki vojske, policije in reševalne enote, je v Sloveniji nekaj zasebnih helikopterjev, ki jih turisti lahko opazijo zlasti na območju Alp. Tam jih uporabljajo za prevoz tovora, izjemoma pa tudi za prevoz oseb.

Kolo, električno skiro

Za premagovanje majhnih razdalj (do 20 km) uporabljajo domačini najraje kolo, električni skiro ali pa se na pot odpravijo kar peš. Premikanje s takšnimi prevoznimi sredstvi ni samo okolju prijazno, temveč je tudi zelo koristo za telo. Zlasti v pomladanskem in poletnem času, ko so daljša obdobja suhega vremena, je premikanje z omenjenimi prevoznimi sredstvi v mestih časovno zelo učinkovito.

Varno vožnjo vam želimo!

Ekipa rent-a-car Agio.si