Pon - Pet: 8:00 - 17:00Sob - Ned: 8:00 - 12:00
Home Blog Vožnja v dežju naj ne bo rutinska

Agio je verjetno najboljši rent-a-car v mestu. Rent-a-car v Ljubljani in na Brniku. Najem vozila že od 24 EUR naprej. Klikni TUKAJ in poglej ponudbo.

Vožnja v dežju naj ne bo rutinska

Vožnja v dežju ni običajna vožnja. Statistike kažejo, da se takrat zgodi več prometnih nesreč kot ob suhih razmerah. Če ne prej nam to postane jasno, ko pogledamo uradne številke. V ZDA, na primer, se med dežjem zgodi zaradi mokrega cestišča kar 950.000 prometnih nesreč, v katerih umre okoli 4.700 oseb in poškoduje več kot 384.000 ljudi.

Vozniki se med vožnjo v dežju obnašamo tako kot običajno. Vozimo iz navade, kar ni dobro. Poznavalci svetujejo, naj bomo previdnejši, stalno razmišljamo o situacijah na cesti in prilagodimo hitrost vožnje.

5 zlatih pravil za vožnjo v dežju:

  1. Prižgimo luči! Večini voznikov se to zdi samoumevno, toda kljub avtomatskim prižiganjem se še vedno najdejo posamezniki, ki ob zmanjšani vidljivosti vozijo brez luči. Takšno početje je izjemno nevarno, zlasti zaradi drugih udeležencev v prometu, ki neosvetljeno vozilo zlahka spregledajo.
  2. Preverimo delovanje brisalcev in kakovost pnevmatik. Prvi morajo delovati brezhibno in z vetrobranskega stekla dovolj hitro odstraniti vso odvečno tekočino, ki zastira pogled na vozišče. Kakovost pnevmatik je prav tako ključna. Pozorni moramo biti na profil, ki mora hitro odvest večje količine vode, in na obrabljenost. Novejše pnevmatike so boljše od starejših, saj imajo slednje obrabljen profil in na cestišču niso obstojne.
  3. Pazimo na večje količine vode na cestišču. T.i. akvaplaning oziroma hidroplaning, ko vozilo s hitrostjo zapelje v veliko lužo, mi pa izgubimo nadzor nad vozilom, je lahko smrtno nevaren. Situacija se zgodi, ker pnevmatike ne vzdržujejo več stika z voziščem, trenje se izrazito zmanjša ali izniči, vozilo pa krene svojo pot. Za akvaplaning je dovolj že dobra dva milimetra dežja na cestišču ter hitrost, ki je večja od 55 km/h in že lahko izgubimo nadzor nad vozilom. Če se nam to vseeno pripeti, počasi spustimo plin, ne zaviramo, in ponovno upravljamo s krmilom, ko začutimo trdna tla pod kolesi.
  4. Izklopimo tempomat. Čeprav se zdi, da nam pomaga pri vožnji skozi težje vozne razmere, je v resnici ravno nasprotno. Če imamo vklopljen tempomat, bo vozilo v primeru akvaplaninga še pospešilo in poslabšalo situacijo.
  5. Zmanjšajmo hitrost! Omejitve hitrosti, ki so zapisane na cestnih tablah, so veljavne v suhih razmerah. Ko dežuje, je vidljivost močno omejena, cestišče pa spolzko. Da bi preprečili morebitno prometno nesrečo, se moramo na cilj odpraviti prej, voziti počasneje in natančno opazovati okolico in razmere na cesti.

Varno vožnjo vam želimo!

Ekipa rent-a-car Agio.si