Pon - Pet: 8:00 - 17:00Sob - Ned: 8:00 - 12:00
Home Blog Boste najeli avtomobil to zimo? Kako s pnevmatikami?

Mnogi vozniki se v najetem avtomobilu nanj ne spoznajo ali pa se ne počutijo dobro v vožnji s tujim vozilom, še posebej v tujih državah. Vsako vozilo se na cestišču obnaša po svoje, sploh v težkih razmerah kot so zimske, ko je cestišče lahko zaradi dežja ali snega spolzko oziroma poledenelo. V kolikor se to zimo na potovanje odpravljate z najetim avtomobilom vam svetujemo, da se pri agenciji za najem avtomobila pozanimate o pnevmatikah. Glede na to, da je vaše poznavanje oziroma obnašanje najetega avtomobila najverjetneje slabše, je pomembno, da se posvetujete in prepričate o varnosti vozila in pnevmatik. Zimske pnevmatike bodo poskrbele za boljši oprijem na cesti, boljšo vodljivost in krajšo zavorno pot. V mnogih državah je uporaba zimskih pnevmatik obvezna.


PREDPISI
Predpisi se razlikujejo glede na državo. Medtem ko so države Evropske unije usmerjene v usklajevanje zakonodaje in predpisov, je še vedno veliko razlik med posameznimi državami. Na primer, v nekaterih državah je uporaba zimskih pnevmatik neobvezna, v drugih državah je obvezna samo med zimsko sezono in spet v tretjih državah samo ko so zimski vremenski pogoji . Tudi profili zimskih pnevmatik se razlikujejo, od 2mm do 5mm. Sicer so vse sezonske pnevmatike v majhni meri prilagojene zimskim razmeram, razen na Švedskem in v Romuniji. Prav tako ni enako določena zimska sezona glede na državo zaradi podnebnih razmer.


PRAVILA V PRAKSI
Vsi ti predpisi lahko vodijo do čudne situacije. Predstavljajte si, da greste na primer 4. Aprila na potovanje na jug Evrope, iz Amsterdama v Rim. Zimske pnevmatike na Nizozemskem v tem času niso obvezne, v Belgiji so celo prepovedane pod določenimi pogoji. Torej se morate vprašati ali sploh namestiti zimske pnevmatike. Ampak lahko pri potovanju v Rim skozi Francijo zasledite prometne znake, ki velevajo, da je uporaba zimskih pnevmatik obvezna. Tudi v Italiji se pravila razlikujejo glede na določeno regijo. Vprašate se ali je organizacija boljša v severnih državah, vendar je odgovor ne. Pri potovanju iz Amsterdama v Vilnius je podoben postopek kot pri potovanju v Rim – vsaka država ima svoja pravila.

POVZETEK
Bodimo pošteni, takšni scenariji so manj verjetni, a vendarle možni. Za pomoč pri vašem potovanju smo povzeli pravila glede zimskih pnevmatik:
Neobvezno: Albanija, Belgija, Bolgarija, Danska, Velika Britanija, Grčija, Madžarska, Irska, Makedonija, Črna Gora, Nizozemska, Poljska, Portugalska in Turčija.
Obvezno v zimskih vremenskih razmerah: Avstrija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Češka, Nemčija, Islandija, Luksemburg, Norveška, Srbija, Slovaška in Švedska.
Obvezno v zimski sezoni: Estonija, Finska, Latvija, Litva, Romunija in Slovenija.
Obvezno, kjer so za to predpisani prometni znaki: Francija, Italija, Španija, Švica.


ZIMSKE PNEVMATIKE PRI IZPOSOJI AVTOMOBILA

Mnoga podjetja, ki se ukvarjajo z izposojo avtomobilov, vam bodo zimske pnevmatike zaračunale kot dodatek. Sploh odvisno v kateri državi najamete avtomobil, saj veljajo različna pravila, pomembno pa je tudi kje je vaš cilj oz. končna destinacija. Pozanimajte in prepričajte se o predpisih v državah skozi katere potujete, da ne bi imeli morebitnih težav.